zondag 25 maart 2012

1e Kwartaal 2012 de mutaties laatste pagina TM-blad X

De eerst uitgave maart 2012 is er weer dus onmiddelijk naar de laatste pagina.
Klik op de plaatjes voor een vergroting voor de leesbaarheid

Ik zie Guus Graumans uit dienst... die was in 1974 op 27 mei in dienst getreden bij regiokantoor Eindhoven als workcontroller, bijna 38 jaar bij de club werkzaam geweest. En Gerrie Biemans heeft de deur achter zich dicht gedaan, was ook nog een tijdje vroeger in de OR.

Joseph Altmann, onze Oostenrijker, ook al weer 25 jaar in dienst. Zie hem nog zo binnenkomen wandelen op het kantoor toen nog in Amsterdam in de Maassluistraat.

Bij de gezinsuitbreidingen is geen enkele naam mij bekend. Grappig, niemand in dienst getreden.

We gaan eens even terug in de tijd met de “laatste pagina” en wel naar 1974, ook toen was Rank Xerox al aardig actief op de Nederlandse kopieermarkt  en had vestigingen in Amsterdam(hoofdkantoor), Rotterdam, Eindhoven, Zwolle en een magazijn-werkplaats in Weesp. De aangeboden apparatuur was uitsluitend in “huur” verkrijgbaar.
Er werd weleens gesproken in de wandelgangen dat je als klant trots mocht zijn dat je in aanmerking kwam om een Rank Xerox in huis te mogen hebben.
Ook had het bovenstaande invloed op aanname van personeel en in het personeelsblad 1974 zie je dan uitsluitend in dienst en niemand uit dienst. Trouwens je zou wel gek zijn om zo’n bedrijf waar je met moeite binnen was gekomen met perfecte arbeidsvoorwaarden en een goed salaris + 13e maand zo maar te gaan verlaten. Een bedrijf waar altijd wel een reden was om een feestje te organiseren. Er werd wel wat van je verwacht maar de beloning was zoet en dit gaf een goede binding onderling vooral in de regio kantoren zelf.  Het was onderling een soort familie waarmee je werkte.
Decentralisatie was toen al “hot” want je zat dichter bij de klant en dat schepte een vertrouwensband die erg belangrijk was in de groei van het bedrijf, kort gezegd de klant beschouwde je in de provincie als een van hun. Een telefoontje van de klant in Zuid Nederland naar bv. Eindhoven werd met een Brabants accent aangenomen. Klant voelde zich gelijk "thuis". Dat is nu met callcenters in Suriname, Ierland etc. wel anders.

Hieronder 1974 het 1e halfjaar achterzijde "clubblad"

Klik op het plaatje voor een vergroting

Met een rood stipje zijn de namen van personeelsleden die ik mij nog zeer goed kan herinneren hoewel ik pas in mei 1976 in dienst ben gekomen.
De heren Graumans en Verhoeven waren werkplanners voor Zuid-Nederland en de eerste is net uit dienst bij X  31 december 2011. Volgens mij werd Eindhoven net geopend in 1974.
Dhr. Wim Erkamp was later bij de salarisadministratie, regelde veel na een telefoontje van je als er iets fout gegaan was in de administratie.
Mevr. Silvia de Groot-Speekenbrink was instructrice (CTO= Customer Training Officer ), een zeer knappe verschijning en gehuwd met meneer de Groot, u weet wel van de Dik voor mekaar show… hallo fans… hier is die weer.. meneer de Groot...
Mej. Braam, was dat niet Ineke Braam later secretaresse van Philip Larsen? Techn.Directeur in de 90-er jaren.
En dan bij de jeugdige aanwas of te wel de geboortes:

Karen,  jawel een dochter van Frans en Gerda Aa ( technicus Zwolle)
Robin, zoon van Piet en…?  Schadenberg ( technicus Nrd Holland)
Dennis, zoon van dhr Jan Treebusch en…? (eerst technicus later districtsmanager Den Haag )
Ach nu vieren deze kinderen hun 38e verjaardag in 2012 als alles goed gegaan is in hun leven.
En op de achterkant van de uitgave nog een verhaaltje over de TC 400 de telecopier de voorloper van de fax. Dat was een geweldig apparaat, verbonden met een telefoonlijn en aan de andere kant ook een telefoon met een zelfde apparaat. Je kon handmatig documenten verzenden wat met de “Telex” niet kon. Je kon kiezen op stand normaal 4 minuten voor een A-4tje of fijn dat was 6 minuten. Je belde elkaar op om te melden dat je een berichtje had. Je spande je origineel op de trommel en de ontvanger deed hetzelfde maar dan een een blanco vel kleipapier. Dan vroeg je “kan die..?” Ja was het antwoord kom maar op met de piep en dan communiceerden de beide apparaten met elkaar. Daarna weer contact met elkaar of het bericht goed was overgekomen. Dat was toch geweldig in die tijd…! In 4 minuten je bericht over de gehele wereld verzenden als dat moest. In Nederland was wel de grootste klant de Postbank en de NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) bij deze laatste stonden veel van de telecopiers op de boorlocaties in een weiland en waren soms moeilijk te vinden bij een eventuele defect voor de technicus. In Assen was bij de NAM de controlekamer voor de communicatie met de boorlocaties en daar stond een flinke batterij van die apparaten. Deze apparaten gaven wel een brandlucht af (inbranden in het kleipapier) en later is daar een afzuigkast voor uitgevonden.
Ik heb aan deze apparaten ook nog service verleend en ben daarvoor nog een week naar Engeland geweest voor een cursus in Newport Pagnell.
En zo zag die er van binnen uit
Veel printplaten en pieterpeuterig werk in zo'n klein doosje.

Rank Xerox Telecopier 400 Facsimile Machine
This ‘Telecopier 400’ facsimile machine was made by Rank Xerox Ltd in England. It is a multi-function device made for office use. In 1971 Rank Xerox introduced the first telecopier using the flat bed method of copying. In this system the paper is electronically scanned line by line on a diode ledge. The received signals are transmitted by telephone and then also transferred line by line onto an electrode comb which charges the paper electrostatically to reproduce the original image.
Date of Manufacture : 1974
Met dank aan Eric Haverkamp die de personeelsuitgaven 1974 zo goed bewaard heeft.
Heb je ook leuke items van vroeger voor dit blog...? Stuur het naar me op per e-mail brijn48@gmail.com  ... met dank alvast en tot de volgende ronde.
-----------------------