donderdag 31 mei 2012

ZOMER 1976 UITGAVE

De zomer editie 1976 van het personeelsblad gaf een kijkje in de "keuken" van de locatie Weesp. In het vorige bericht gaf ik melding van "Gina" uit Weesp en in dit nummer werd er wat dieper op ingegaan.
Hoe zou het met haar zijn nu in 2012..?

Gina aan het werk 1976 in Weesp

Klik op de plaatjes voor een vergroting

En ook in werkplaats Weesp werden innovaties doorgevoerd, een automatisch (?) tel systeem gebouwd of men al op 'target" zat. Targets zal ik mij na die 31 jaar Rank Xerox altijd blijven herinneren, het werd te pas en onpas gebruikt. Hieronder het werkplaats artikel.

Klik op de plaatjes voor een vergroting

Dat scorebord was eigenlijk de voorloper van een later systeem om de responcetijd van de storingen in de field te monitoren.... en bij te sturen, het AWaCS lampenbord, ik dacht begonnen eind jaren tachtig.

In Amsterdam op Workcontrol en bij de technisch directeur was zo een eigengemaakte unit geplaatst en ook in de werkplaats in Weesp, met lampjes in de kleuren wit, groen,oranje en rood....Fase rood...! Dat betekende dat de responcetijd zwaar uit de pas liep. Vergaderingen, trainingen, werkgesprekken enz. MOESTEN onmiddelijk gestopt worden en iedereen die een schroevendraaier kon vasthouden moest de field in naar de klanten in nood om de lampjes weer op groen te krijgen... ha ha. Daar zijn heel wat woordenwisselingen over geweest. Als het witte lampje brandde was het ook weer niet goed want dan was er niks te doen. Dan werd er van alles verzonnen om bezig te zijn. Groen was de mooiste kleur dan was het management (de hoge druk) ook rustig. 

Prachtig toch om daar zo eens over te mijmeren als je gepensioneerd bent. Thuis niks geen kleuren lampjes alleen hier en daar een rood ledje maar dat is van de oplader van de telefoon of laptop.... ha ha... HEERLIJK...!


maandag 21 mei 2012

UIT HET STOFFIGE ARCHIEF (5)

Wat aardig, weer een volger erbij van dit blog en wel Gerhard Evenhuis, welkom hoor hier.

Hieronder de "laatste pagina" september uitgave 1974.

Klik op de plaatjes voor een vergroting

Voor mij weer wat bekende namen in deze lijst, B.S. Wattimena-Ketelaar, dat was toch "Gina" van de locatie Weesp. Ze deed oa. de machine mutatielijsten en bediening van de TC400 en Telex ....... een bijzonder aardige telefoonstem kan ik me nog herinneren. Ook was ze op de receptie en telefoniste, ach eigenlijk een duizendpoot die Gina en altijd vriendelijk. Het visitekaartje van Weesp.
Dhr J. Fredix heb ik later nog mee gemaakt bij de site van de DSM(2005) in Geleen in Limburg, helaas overleden. We hadden toen nog verkopers die de hele range verkochten of te wel Full line salesman.... prachtig toch zo'n funktie. Je visitekaartje was gelijk helemaal gevuld. 


Bij de familie Spijkerbosch (Willem en Loes) was gezinsuitbreiding met een zoon Walter, ze hadden al een dochter, Ook Willem is helaas al overleden.
En bij gehuwd ook bekenden, Carl Visscher "Dup" engineer Arnhem en Rob Luttik. De laatste heb ik overal wel ontmoet in de field als technicus en de laatste jaren bij de KLM op Schiphol Oost (2004) Nu zit die elke dag te genieten in Frankrijk met zijn Netty in een huisje naast de spoorbaan.

En een kort redactioneel artikeltje op de laatste pagina, er was toch ruimte genoeg op die pagina in die tijd.

Jan Koning was volgens mij een van de eerste "technisch specialisten" bij X.
Later deed hij de beleiding van de grote machines. de 9200 en 9400. Hij waaide vaak aan in het pand te Zwolle op de Schuttervaerkade. Een crossmotor fanaat in hart en nieren in zijn spaarzame vrije tijd.


Met dank aan Eric Haverkamp voor de oude bladen die hij zo trouw heeft bewaard.




vrijdag 4 mei 2012

UIT HET STOFFIGE ARCHIEF (4)

WE BEGINNEN MET HET CLUBBLAD AUG. 1974

De mutaties  per augustus 1974. Ik zie een bekende naam ”C.E Visscher” (Carl) in het lijstje. Hij deed de “Dups” 3600/7000 rond Arnhem samen met zijn collega Rob Pieters (allebei vanuit Giesbeek) . Ook Johan Wiegers was woonachtig  in Giesbeek maar die deed de kleine machientjes.  Carl en Rob zaten in het team van dhr. Hans Roelofs ( de supervisor heette dat toen nog) Dhr. Hans Roelofs deed het zuidelijke deel van Noord/Oost Nederland en dhr. Henk Brauns het noordelijke deel. Supervisors werden vroeger aangesteld vanuit de technische dienst dus het waren allen oud engineers. (klik op de plaatjes voor een vergroting)
Het branchkantoor voor dat deel van Nederland zat toen nog in Zwolle op de Blijmarkt (ingang) in het gebouw van de Nederlandse bank . Het pand waar ik in 1976 ben begonnen.  Het was er klein en knus en gezellig en… belangrijk…midden in de stad. Parkeren was toen nog geen probleem als je maar “vroeg” kwam op de Potgietersingel, de hele dag gratis staan voor je auto, moet je nu komen…ha ha…!.  Het voorste deel van dit pand is ergens in 2010 afgebroken en opnieuw opgetrokken als kantoor. 

Ik dacht dat toen de 1e, 2e en 3e etage in gebruik waren.  Een kantoorruimte voor de administratie en verkoop, een showroom, wat ruimtes voor trainingen voor klanten (gebruikers trainingen) en op de 3e etage op de zolder onder een koperen dak ( dus bloedheet in de zomer) workcontrol, het kloppende hart tussen gebruikers ( klanten) en service engineers in de buitendienst. Namen in die tijd die leidinggevende functies uitvoerden waren; Peter Haagen Branch Sales Manager, Peter Kern Branch Service Manager en Nico van Staveren als Branch Office Manager. Er was in het pand een klein keukentje en mevr. Zwaantje uit Hasselt deed de koffie en thee rondbrengen.
Zoals gezegd ook de klant gebruiker trainingen werden in dit pand gegeven door de CTO’s  en voor de bediening en klein onderhoud werd een dag uitgetrokken van 10:00 tot 15:30 uur inclusief een drankje en lunch in cafĂ©-restaurant Suisse. Wat een weelde, nu komt je printer via een internetwinkel en zoek het zelf maar uit. Suisse zat een paar stappen van het kantoor achter de Blijmarkt. Het bestaat niet meer er zit een kledingzaak in (Piet Zoomers in 2010) maar het pand is nog wel als zodanig herkenbaar. Het trainingsconcept werkte wel goed, jaren later sprak ik nog klanten en die konden allemaal deze dag herinneren als een geweldige dagje uit met een prima verzorging.
In 1977 is Rank Xerox verhuisd naar een nieuw gebouw aan de Schuttevaerkade en deelde dit gebouw met de PTT/Telefoon later KPN Telecom. Er was daar zelfs in het Rank Xerox deel een eigen kantine (restaurant heet zo iets nu) en mevr. Zwaantje uit Hasselt kreeg het ook drukker want ze moest de lunch gereedmaken maar ook inkopen doen bij bv. de slager (vleeswaren) De uitjes naar Suisse waren voorbij. De kantine was op de 1e etage voorzijde en de showroom op de begane grond voorzijde.
Ook in 1974 waren er natuurlijk strategische acties van marketing om de verkopers te helpen bij het behalen van hun omzet van bv. de telecopiers TC 400
Hieronder een redactioneel artikeltjes uit het clubblad augustus 1974
En nog wat nieuws van heden uit de krant gehaald (Telegraaf ) 

Via de mailbox kwamen nog de volgende droevige berichten binnen (met dank aan Frits Vinju en Henny Tellekamp.

Het verdrietige nieuws vanochtend (2 mei)  Bas Bons ( 70 ) jaar is gisteren overleden en Cor Driessen ( ??? ) afgelopen weekend, een stukje Rank Xerox geschiedenis.
---------------------------