zondag 22 april 2012

EEN OUDJE.. "de 660 en voetbal"

UIT HET STOFFIGE ARCHIEF (2)
(Klik op de foto's en/of plaatjes voor een vergroting)
Rank Xerox in Nederland is eigenlijk groot geworden in de begin jaren 1970 met het type 660. De voorloper was de 813. Het grootste verschil tussen die twee was eigenlijk het  inbrand systeem van de toner in het papier.( fusing heet dit deftig)  De 813 had een soort tosti apparaat fusing  dus met warmte draden en de 660 had een kwartslamp systeem. Men noemde dit type ook wel een tafelmodel… nou ja tafel…? Aan oud ijzer woog die gauw 75 kg maar dan had je dus wel wat in huis cq. een zeker gewicht op je tafel.
 De persoon op de foto ken ik wel maar ik weet echt zijn naam niet meer.
Het type 813 werd later massaal omgebouwd  bij de klant naar een 660. Dat scheelde in de service bezoeken op bv. het item “brandjes”. Als de kopie vastliep in het systeem bij de “kachel” vooral op de stand “veel” kopieën (multi) dan vloog meestal de papier opstopping in de brand. Geen nood want een beveiligingsysteem van een doorsmeltend plastiek snoertje (vissnoer) schakelde de machine van de elektrische spanning af. Maar er moest wel een technicus langs komen om een nieuw “touwtje” te spannen en het verbrande papier op te ruimen.
Dagblad reclame voor de 660 jaren begin 70.
Er zat dan ook een plakkertje, goed zichtbaar, op de machine dat bij het ingeschakelde aantal kopieën op ONEINDIG = Multi er altijd iemand aanwezig moest zijn NAAST het apparaat.
En er zijn echt wel klanten geweest die de brandblusser leegspoten in het apparaat bij een “brandje”. Een onnodige handeling trouwens en de gevolgen daarvan waren groot en duur voor Rank Xerox.
Het origineel werd via een gleuf ingevoerd en dit kwam op de document trommel, dan werd het beeld geprojecteerd op de statisch opgeladen “drum” via een lenssysteem , dan werd het beeld ontwikkeld via ontwikkelaar (hulpmateriaal ) en toner ,papier invoer via de papier lade en een “gripperbar”( papierklem) ,beeld overdracht van drum naar papier dan via het fusingsysteem en voila het beeld zat gefixeerd op het papier , de kopie was klaar…. Geweldig en wat modern in die tijd…!
Het tafelmodel type 660, de eerste hadden ipv donker geel een grijs frontje
Daar bij de document drum geleidedraden zaten om het document mooi strak op deze trommel te klemmen werd er een document “hoes” bijgeleverd, een doorzichtig plastic A4 hoes. Dit was vooral voor opgeplakte items op het origineel te beschermen want dat werd 100% zeker zonder hoesje losgetrokken door de eerder genoemde draden. Ik kan mij de service oproepen nog wel herinneren van gemeentes die een rijbewijs hadden gekopieerd welke  zonder pasfoto weer terug kwam uit de machine… ha ha..
Meestal aldaar paniek alom omdat de klant aan de balie opeens een ongeldig rijbewijs had terug gekregen zonder foto en de “service technicus” met spoed  langs moest komen om uit de ingewanden van het apparaat de pasfoto op te vissen..!.  Volvlakken ( foto’s) was niet echt mogelijk met de 660 maar tekst was geen probleem. Voor foto’s kwam later een “rasterhoes” zodat het toch wat toonde.
Veel 660 machines kregen een tweede leven toen Rank Xerox nieuwe modellen introduceerde (oa. de 3100 fam. serie) door deze 660 modellen na refurbishing te koop aan te bieden voor een interessante prijs. Veel gemeenten hadden dit apparaat voor de persoonskaarten, dit waren inwoner gegevens op 200 grams papier. Het stevige blanco karton werd via een taartschep de gripperbar in geduwd en door de temperatuur van de kachel (fusing)  flink omhoog te schroeven  werd de tekst goed ingebrand in het karton. Deze “PK” machines mochten geen gewone kopieën meer maken ivm. gevaar op “brandjes”, dus extra service verzoeken lees kosten Rank Xerox. De meeste apparaten werden verkocht op een FSMA contract (volledig onderhoudscontract) Sommige klanten  vonden dat te duur en namen geen contract dus op T&M basis, is time and material, maar die schrokken zich later een hoedje als de rekening van het service bezoek via de postbode kwam.
Maar behalve techniek was er binnen Rank Xerox in de begin periode 1970 ook tijd voor sport en spel en lees een stukje over voetbal hieronder.
Leuk hoor een jeugdige Huub Timmer 4e van links boven

Zoals je ziet werden in die tijd de foto’s ook gerasterd (net als in de krant ) om het verschil in grijsvlakken naar voren te laten komen.
Met dank aan Henny Tellekamp Booland voor sommige plaatjes in dit artikel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten