Klik op de foto's voor een vergroting
Op Face-book kwam ik een recente X-groepsfoto tegen waar oa. 12 heren op staan waarvan 3 nog zo'n prachtig exemplaar voor hebben hangen.
Dat was op vrijdag 22 juni in Breukelen met Jacques Guers (Xerox EX Pres.) met een dwarsdoorsnede(?) uit de organisatie in NL. Wat een woord, Dwarsdoorsnede.
Dat was op vrijdag 22 juni in Breukelen met Jacques Guers (Xerox EX Pres.) met een dwarsdoorsnede(?) uit de organisatie in NL. Wat een woord, Dwarsdoorsnede.
Van de 15 personen die vastgelegd zijn door de fotograaf ken ik er nog maar 3, dat is niet veel, nummer 3 (Piet K.) is nog een jaar of twee mijn manager geweest. Trouwens in de 31+ jaren Xerox heb ik zeker 25 managers gehad sommige voor maar 3 maanden en 1 voor een maand maar dit terzijde.
Maar terug naar de stropdassen. Binnen Xerox was een persoon die deze lapjes stof verzamelde en een groot aantal in zijn bezit had. Had....!.. want hij heeft pas geleden de verzameling cadeau gedaan aan het Historisch Archief van Xerox in de USA, ondertussen al 130 stuks in 2012.
Ik heb nog een kijkje genomen in dat historische archief en zag dat de koffie-mokken/bekers ook in de collectie zijn opgenomen.
Een mok ontbreekt nog in de collectie zie ik maar die staat bij ons in het keukenkastje en blijft daar voorlopig ook staan.
Deze beker of mok kreeg ik vanuit Engeland ivm de introductie van de 5340 en 5350 machines, de Crossbow. Wij waren uit probeer land en daar heb ik nog goede herinneringen aan. Een stuk of 15 machines stonden op proef bij diverse klanten rond utrecht en deze hadden alle aandacht vooral bij een storing of vreemde voorvallen. Alle handelingen aan die machines moesten via Venray aan Engeland afgemeld worden en we kregen een super support bij probleem oplossingen.
De crossbow dit is het type 5340 wel met moderne sorter (5343)
-------------------------------------------------
Tenslotte nog even over stropdassen en stropdassenonderhoud:
Een stropdas (soms das of plastron genoemd) (eigenlijk das) is een langgerekt stuk stof dat om de hals kan worden geknoopt, meestal van zijde. Dassen worden traditioneel door mannen boven een overhemd (eigenlijk "hemd") gedragen. De kraag van het overhemd bedekt normaal gesproken het deel van de das dat om de hals is geknoopt. Het niet dragen of het dragen van een bepaalde das kunnen beide uitdrukking zijn van een functie, maatschappelijke positie of levensovertuiging.De benaming das is volgens de conventie correct; het woord "stropdas" wordt traditioneel niet gebruikt. Deze term is ontstaan, nadat het strikken van een das verbasterd is tot het stroppen van een das. Ter vergelijking: in het Duits zegt men "Halstuch" (Nekdas) en in het Engels (neck)tie (idem). (officieel knoop je een das)
Maak een stropdas nooit schoon door deze in de wasmachine te stoppen, zeker de zijden stropdassen kunnen hier niet tegen. Het is ook niet verstandig de stropdas overmatig met water te wassen en te wrijven met een doek. De stropdas kan met een schone doek gedept worden. Eventueel kan de stropdas hierna met talkpoeder bestrooid worden, laat dit een aantal uren liggen. Haal het talkpoeder er vervolgens weer af om te controleren of de vlek verdwenen is. Zo niet kan het helpen dit nogmaals te doen. Er zijn diverse chemische reinigingsmiddelen op de markt maar niet iedere stropdas kan hier tegen. Iedere zijden stropdas met een P in het wasetiket kan tegen wasbenzine. Doe een bodempje wasbenzine in een vaas of beker. Houd de das bij het smalle einde vast en doop deze enkele malen in de wasbenzine op zo'n manier dat deze helemaal nat is. Desgewenst de stropdas buiten drogen. (Een kleine vlek kan ook met een paar druppels wasbenzine gedept worden, maar de kans bestaat dat er dan een kring op de das ontstaat, omdat de behandelde plek opeens schoner is dan de omgeving. In dat geval helemaal onderdompelen zonder hierboven beschreven.) Werken al deze middelen niet, dan kan de stropdas ook door een stomerij gereinigd worden.
(Uit de verzamelde werken "Oma weet het beter")
Ik heb de stropdas vanaf juli 2006 "maar voorgoed in de kast gelaten en dat bevalt prima hoor. Het was wel wennen ZONDER.. ha ha
(Met dank aan Eric Haverkamp voor het stropdasverhaal van Aat.)
Dassen worden van verschillende materialen gemaakt. Meestal is een das gemaakt van zijde, polyester of katoen, maar ook wol of leer wordt gebruikt om dassen te maken. Vooral zijde is erg geschikt. Dassen gemaakt van zijde zijn over het algemeen van hogere kwaliteit en duurder dan dassen gemaakt van bijvoorbeeld polyester. Van welk materiaal een das ook is, bij normaal gebruik ondervindt een das erg weinig slijtage en kan dus, mits goed onderhouden, jarenlang meegaan. Voorkom vervorming door de knoop er voorzichtig uit te halen, en trek niet het dunne eind van de das 'door de knoop heen'.
Een prachtig stuk history zo te lezen Ton. Mooi in een kort verhaal verwerkt.
BeantwoordenVerwijderenDank je wel Fred, ben blij dat je het leuk vindt dus... blijf het volgen en meld je aan als volger...ha ha..!
BeantwoordenVerwijderen