woensdag 30 oktober 2013

Weer wat ouds...Oktober 1998

We pakken er weer een oudere uitgave van het  X teammagazine bij want zo was de benaming van het clubblad toen. De toenmalige algemeen directeur, Frans de Jonghe, gaf zijn visie op het zogenaamde Change for Growth programma met daarin de vele veranderingen voor de toekomst van de club. Afronding van dit project zou ergens in 2001 zijn. Activiteiten op Europese schaal met zelfs in Ierland (Dublin) ondersteunende vestingen. We weten ondertussen anno 2013 hoe dat gegaan is. Ook in Venray arbeidsplaatsen naar Ierland. Het was eigenlijk het begin dat onze RX nu Xerox een ander jasje aan zou doen. De concurrenten of moet ik zeggen de waarde collega's van gelijksoortige bedrijven begonnen zich met grote kracht op de printmarkt te storten.
We hadden al het begin van Xerox Service BV, een soort dochter onderneming, om met goedkoper personeel met andere arbeidsvoorwaarden een deel van de service over te nemen. Niks mis mee natuurlijk want als het minder gaat worden met de business moet je veranderen maar voor het oudere personeel wel wat veranderingen op komst. Dat wisten ze toen nog niet.
Bekende namen op dit jubileum lijstje, George Herben is helaas niet meer in leven.
Alleen Dina Koppens-van Leeuwen ken ik van dit lijstje
Ook in dit nummer een verslag van de CSO autobeladingscommissie. Het probleem van de technici buiten werd steeds groter om de autovoorraad van diverse producten in de auto te krijgen maar nog belangrijker hoe krijg ik het er weer uit en weet ik waar wat ligt. Soms was je net een mol te graven in de bakken en tassen met doosjes, kokers en plasticzakjes. Met veel wind met open achterklep moest je waakzaam zijn want tijdens het zoeken naar het juiste onderdeel vlogen die plastic zakjes naar buiten dan kon je er achteraan rennen als een soort "malle pietje". Auto's en voorraadbeheersing is altijd een item geweest voor discussies. Hier onder het verslag van Jos Verzijden .
Klik op het plaatje voor een leesbaar documentje
De CSO organisatie zat ook niet stil want er was altijd wel weer actie in de pen zoals toen de actie c.q. communicatie meetings onder de naam "Second Gear" Peter Hermans was toen CSO directeur. Het was een vervolg op een eerdere actie die de naam "First Gear" (responstijden en tails) had.
Diverse sprekers om het een en ander toe te lichten oa. Boud van Beurden (is ook nog mijn manager geweest) en Rob Stokmans, Peter van den Akker en Huub Timmer. Zelfs Jan Huberts een van 's lands meest beroemde en succesvolle motorcoureur en manager van andere coureurs als Boet van Dulmen vertelde hoe belangrijk voorbereiding en onderhoud in de racerij is.
Aan het einde van zo'n sessie uitreiking van een shirt aan een ieder en een prachtig en goedgevuld buffet. Dat was altijd wel prima voor elkaar. En altijd prijswinnaars die een goede prestatie geleverd hadden. Twaalf personen mochten als VIP naar Assen voor de **TT in juni 1999. Wie dat waren? Bert Kruse,Chuck Britton, John Hamaker, Willy Wilden, Cees Lokker, Rob van Loon Jean-Paul Elve, Erica Arzt Joris van Putten, Bart Hogeweg, Louis van den Hoed, Rob Stalma en Josef Altman. Nou daar zaten dus veel bekende namen tussen. 
** Later lees ik in het decembernummer 1988 dat dit uitje naar Zandvoort is geweest 
Volgende keer het december nummer 1998 met veel verrassingen voor 1999. Change for Growth begon te werken..... het begin van een andere koers. 
 
----------------------------------------------------------------- 

vrijdag 25 oktober 2013

3e kwartaal uitgave 2013

De 3e kwartaal uitgave is weer binnengekomen dus gelijk maar kijken op de laatste pagina of er nog bekenden op staan op de lijsten.
Klik evt. op de plaatjes voor een leesbare vergroting
 
Mevr. Debby Bakker komt van de X-locatie Dublin dus niet helemaal nieuw binnen de firma.
Duck den Hoed, Fred Purmer en Milco Hogerbrug zijn nog bekende namen voor mij. Ik ben wel bang dat het over een jaar allemaal onbekenden gaan worden. Nou dan verzin ik wel weer wat. Heb nog voldoende oud materiaal liggen.
 
Ook nog een in memoriam van de directie i.v.m. het overlijden van de oud collega waarvan ik droevige bericht al vermeld had in een van de vorige uitgaven.
 
En een verhaaltje op de laatste pagina van Marcel Delhue.
Er is met inscannen een stukje tekst weggevallen dus even handmatig hieronder
De parkeerborden wezen ons de weg naar een ondergrondse parkeergarage waar we bij de slagboom een kaartje moesten trekken. En wat schetst onze verbazing met grote letters stond er XEROX op dat parkeerkaartje. Niet direct het eerste waar we op dit eiland aan gedacht zouden hebben. Zo zie je maar weer, je komt ze overal tegen.
 
Ook het dagboek van een engineer van de technicus Dennis Haak van de Xerox Service BV die een week boek van zijn werkzaamheden "buiten" beschreef. Eigenlijk is er niet zoveel veranderd in al die jaren bij de klanten. Het aansturen van de engineer wel, alles via laptop en Tom-tom en men kan precies traceren waar je bent. Ach wij ouderen hebben de telefooncel nog meegemaakt. Ook de outfit (werkkleding) ziet er gelikt uit. Wij moesten met een colbertje en een stropdas om ons werk doen en hadden op ons salaris nog kledingtoeslag voor wassen/stomen of vervanging maar voor dat laatste moest je wel lang sparen van die toeslag.  Hieronder een foto van Dennis in zijn mooie werkoutfit.

 
En een verhaaltje over het verplaatsen van de showroom in Breukelen. Die was altijd achter de receptiebalie, een mooie grote ruimte met veel licht op de begane grond. Het is nu opgeschoven achter het restaurant in een ruimte waar vroeger de I-gen stond. En de reden? Een nieuwe extra huurder wilde graag erbij in het pand Breukelen maar wel in de oude showroomruimte. 
 
 
 
Ach in die 31 jaren Xerox heb ik heel veel verplaatsingen en interne verhuizingen en verbouwingen meegemaakt maar dat is met die wandjes en plafonds van Maars Harderwijk al jaren geen probleem.
 
Zoals je hebt gelezen boven aan dit item heeft dhr. Paul Peter Feld zijn functie als Director Human Resources beëindigd  per 31 juli (ik kende hem niet) en de opvolgster is nu ook bekend. 
Haar ken ik wel tenminste van naam en ik zal haar weleens tegen gekomen zijn ergens in de panden.
 
En nog even bijpraten door Martijn Brand over de resultaten van de firma. Kortom gezegd nog steeds moeilijke tijden maar toch tussen de regels door wat positieve en hoopgevende gedachten.  
 
Dat was kwartaal nr 3 van ons clubblad.
 
U kunt nog lid worden van de besloten groep oud en nieuw Xerox op facebook, het aantal leden is al gegroeid tot 51.
en na een check door de strenge page-boss kunt u toegelaten worden.
U moet wel wat met (Rank) Xerox gemeen hebben dus er voor hebben gewerkt.
Uitsluitend nieuwsgierigen worden zo al afgewezen heb ik vernomen
 
Groeten van A. Brijn.
 
---------------------------------------------
 

dinsdag 22 oktober 2013

Rondom het millennium *Deel 3*

Vervolg van "millennium  *Deel 2* (Klik op de plaatjes voor vergroting)


Dit was mijn eerste product waar ik op getraind werd voor de service verlening in N.O. Nederland en later kwamen daar de broertjes of zusjes 3103 en 3107 bij. Een geliefd en goedlopend modelletje vooral bij notarissen en banken (Rabo). Eerst waren ze alleen in de verhuur en eind 1978 werden ze ook verkocht. Had Xerox gelijk een probleem er bij want de mogelijkheid was op FSMA basis (onderhoudscontract),TenM ( geen contract dus alle bezoeken betalen) of Own Engineer. Die laatste werd dan getraind door RX op kosten van de klant maar dat is eigenlijk nooit goed van de grond gekomen. Echt veel problemen waren er niet met deze apparaten. De 1e 3100 machines hadden een developerbox die met duimendruk afgesteld moest worden, een ramp, daarna kwam een box met een DRS afstelling (schoentje tegen de drum). Soms een ontwikkelaardump dan was dat stofzuigen geblazen. Ook blies het apparaat de muren vies maar met een leeg verknipt tonerdoosje aan de ventilator uitvoer geplakt op de achterzijde ging die de rommel op het tapijt en wanneer dit donkerkleurig was zag je dat toch niet. Later muntautomaten eraan gekoppeld en we hadden een kastje bij ons met knopjes, ledjes en stekkers en als je die in de gleuf van het mainboard stopte dan kon je met dat kastje alle functie testen ja zelf een kopie ermee maken maar dan moest je wel op tijd de juiste schakelaartjes bedienen. Een perfect tool voor foutanalyse. Later werden ze ook gerefurbished uitgeleverd en dan ontbrak er wel eens wat bij installatie. Dat was dan weer even geleend in het magazijn in Weesp bij short supply van parts en "vergeten" terug te zetten. Vaak de copylamp of een spiegel of de developerunit.  Ach.... best een heerlijk product.

Dit heb ik altijd een onding gevonden vooral door die olie in dat geniepige tankje. Later uitgebreid met de 2305 en 2307 (verkleinen) Ik moest een keer naar het vliegveldje Teuge daar was een 2300 per vliegtuigje aangekomen uit een Sahara land van een aannemersbedrijf. Het ding stond in een loods en piloot stond er nog naast. Zijn halve cabine zat onder de olie van dat apparaat dus tankje niet losgekoppeld en toen ik het zijklepje open deed rolde het woestijnzand er bij wijze van spreken er zo uit. Daar was geen chocola meer van te maken (op T&M basis) dus de handel maar afgekeurd. Dat deed ik wel met plezier natuurlijk. Verder stonden ze veel bij TNO in Apeldoorn.
 
 
 
Van de 125 stonden er maar een paar in Nederland, ze werden ook wel eens de "tietenkijker" genoemd en voor Noord Nederland was er maar EEN engineer op getraind. Harry v.d. Veen salarisnr. 964. Bij een storing had dit apparaat in Groningen bij het RU ziekenhuis de grootste voorrang.

En tenslotte stond er in het millennium nummer nog een uitnodiging voor het RX maatschappijconventie.
 Op deze bijeenkomsten werd nooit zoveel beknibbeld, het kon meestal nooit op. Ach mooie tijden en fijn dat we het mee mochten maken.

------------------------------------------------------------- 

donderdag 10 oktober 2013

Rondom het millennium *Deel 2*


Deel 2 van millennium de uitslag van de enquête wat vond u de meest geavanceerde machine uit uw RX tijd ( we praten over dec 1999)
Klik op de knipsel om ze te lezen
 
 en de beschrijving en opmerkingen bij de top 10 types


 






Ik vond de Hodaka nou soms niet bepaald goed bereikbaar, werd ook tussen kasten ingebouwd en als printer, dus zonder scanner, onder bureaus geplaatst dus als je aan de achterkant moest zijn stond je altijd te trekken en te duwen aan dat apparaat en erg vervelend was als er ook nog een drempeltje tussen zat dan stond je nog te tillen en te schuiven. Nee dat maakte dit apparaatje niet aantrekkelijk voor mij in die tijd. We gaan verder met de ranking.

 


 
 






 
De 5052 voortgekomen uit de 1050, wel een goed product maar erg bewerkelijk met onderhoudsbeurten. Automatisch dubbelzijdig maar als je vanuit de HCF een toevallige dubbele invoer had dan was je dubbelzijdig rapport helemaal doorelkaar zonder storingsmelding en dan was minder leuk. Later stonden ze veel op scholen en gingen er door uit boeken te kopiëren heel wat glasplaten defect omdat de RDH dicht gedrukt werd door de leerlingen met vaak dikke boeken eronder. Een droge knal en een dikke barst in de glasplaat
 


In het vervolg komen de producten die de top 10 niet gehaald hebben aanbod
-----------------------------------------
Een oud collega (Ton Pekel) heeft op Facebook een map aangemaakt over vroeger en nu met nu al 47 leden, het heet Oud en nieuw Xerox en is via de link https://www.facebook.com/groups/653308374693815/ te bereiken
maar je moet wel lid worden, dus aanvragen, want het is een besloten groep, met veel foto's en verhalen van vroeger.
Als enige voorwaarde is er aan verbonden dat je bij (Rank) Xerox hebt gewerkt of bij een nauw verwant toelevering/dienstenbedrijf zoals bv de transporteurs of de kantoorcentra. Dit wordt vooraf gecheckt door de "boss" van dit Facebook mapje.
----------------------------------------------