vrijdag 20 maart 2015

Gedeeltelijke zonsverduistering 2015

Vandaag, 20 maart 2015 hadden we een gedeeltelijke zonverduistering door de maan die tussen de zon en de aarde schoof. Nu was het mistig, zeg maar zwaar bewolkt, in de lucht dus er viel hier niks te zien van dit verschijnsel. Het werd alleen een beetje schemerig zo rond 10:30 uur en dat was ook zo weer voorbij. 
De laatste keer dat dit was voorgekomen was in 1999. Ongemerkt dacht ik even terug naar 1999......waar was ik toen?

Nou dat weet ik nog zeer goed, in Arnhem bij de KEMA. Xerox had toen een contract met de bedrijven op het Kematerrein voor ik dacht zo'n 150 machines in het low- en midvolume segment. In het verhuurcontract stond dat er tijdens werkdagen tussen 08:00 en 17:00 uur een engineer paraat moest zijn om een storing aan de machines zo spoedig mogelijk te kunnen verhelpen. Men wilde ook nog dat deze engineer papier en toner bij ging vullen in de machines ter plekke maar dat werd geweigerd want dat is geen doen natuurlijk. Toner bijvullen moest wel en werd als een storing gemeld maar een papierrondje.. nee ..want weet je hoe groot dat terrein is? Dan heb je voor papier bijvullen zeker een extra dagtaak voor een 2e man.
We kregen dus een stukje van gebouwtje B18 wat voorheen het "de Zoelen" laboratorium was (gebouwd in 1938) Keurig ingericht met een soort werk/schaftlokaal, een bureautje en een grote keukentafel met een stoel of 6. Natuurlijk een koffiezetapparaat (filterkoffie) en in het gangetje nog een toilet.
Ook een telefoon dat was makkelijk om met je PC verbinding te zoeken met het FWSS systeem in Amstelveen. Ook de tussenpersoon van de Kema belde de storingen door op dit nummer of bij afwezigheid in het "hok" op je mobieltje
Het rechter uitbouwdeel was onze uitvalsbasis ( foto uit de jaren 60)
Er werd een engineer geplaatst op roulatiebasis van een week en ik mocht ook in de poule meedoen. Als je dienst had eerst de sleutel halen bij de ingangspoort om dan door te rijden naar het betreffende gebouwtje en als eerste maar koffiezetten.

Het poortgebouwtje bij de ingang van de KEMA Utrechtseweg
Ach en dan was het wachten op de eerste storingsmeldingen. Die kwamen meestal vanaf 09:00 uur dus je had tijd genoeg om even lekker bij te trekken. Het geheel was gelegen in een prachtige bosrijke omgeving en vanaf het zijraam kon je de veldmuizen buiten tussen de bladeren zien scharrelen een prachtig gezicht en je kreeg er nog geld voor ook. En dan liepen de probleem meldingen vanzelf binnen. We hadden een plattegrond van het terrein met alle gebouwen en de plek waar een machine stond. Als je er voor het eerst was dan was het even zoeken waar je moest wezen maar dat wende al gauw. En tussen de middag altijd bezoekers, je collega's dus, die rond Arnhem aan het werk waren en hun lunchpauze bij je kwamen door brengen om hun lunchtrommeltje leeg te kauwen en jouw vers gezette koffie of thee te nuttigen. Soms was het dan net een echt praathuis. Nieuwtjes werden uitgewisseld. Mopperen op de managers en het bedrijf met natuurlijk de verhalen van vroeger. Echt altijd gezellig. De lunchpauze ging vaak te snel voorbij.
Daarna moest iedereen even "bellen" of contact zoeken met de PC met workcontrol in Amstelveen.
 Stukje van de plattegrond van het KEMA terrein
Later werd de locatie ook gebruikt voor autovoorraad controle en kwam soms je manager even langs voor een werkgesprekje. Fijn was als die dat deed tegen de lunchpauze want dan werd je getrakteerd door hem (soms) in het Kema bedrijfsrestaurant. Heel wat anders dan de bammetjes van thuis.
Even wat namen van collega's die rouleerden in de poule. Miel Aalbers, Jan Eilander, Gejo Leijdekkers, Anita Kroneman, Herman Schipper en als bezoekers Gerard Jansen, Rob Pieters. Later kwamen er nog wat nieuwelingen bij oa John van de Konijnenberg en Vincent Ridderikhof, beiden via de X-Service bv. Later kwam er een vaste engineer Herman Schipper en dan vielen we alleen nog in bij noodgevallen. Eind van de maand was altijd een feest want dan moest je van ALLE machines de tellerstand doorgeven. Ik heb naar een machines me suf gezocht. Zou in een gebouwtje moeten staan kamer xx maar als je de deur open deed was dat een hele lege ruimte.....! Maar ja als je binnen bleef en dan de deur dicht deed dan was het machientje er wel nl achter de deur. Ook was er ergens een klein ding "verstopt" in een kast.. je moest het even weten.

Bij de blauwe deuren links was ons kantoortje en waar de zwarte bestelauto staat werd later bewoond door de monteur van de koffiezet automaten bij de KEMA
Doordat de koffie machine branche later onze bijna buurman werd hoefden we in de supermarkt geen spullen meer te halen voor de oppep behoefte maar levering om de hoek. En 's avonds tegen 17:00 uur de sleutel weer inleveren bij de portier bij het poortgebouwtje en naar huis, nou ja eerst even file werk onderweg. Vrijdags laat in de middag moest je altijd de reparatie lijst van machines inleveren bij de Kema tussenpersoon maar die was vaak al vrij zodat je op die dag na 13:00 uur bijna geen problemen meer kreeg doorgebeld. Dan kon je het kantoortje even opruimen en eventueel je auto wassen ter plekke.
En tegen 16:00 uur maar naar huis voor weekend te vieren. Was je ook eens vroeg thuis op de vrijdag.
 
Maar even terug naar de zonsverduistering in 1999. Dat was dus op woensdag  11 augustus zo rond 12:30 uur. Ook toen wolken aan de lucht maar de zon was goed te zien dus het wereldwonder ook. Het werd iets schemerig en de natuurclubjes hadden zich al zorgen gemaakt hoe de vogels deze verstoring in het dagritme gingen oplossen. Nou ze waren opeens verdwenen en nog geen 15 minuten later gingen ze gewoon weer hun gang.
 
Het begon iets te schemeren maar echt donker... nee.. een soort onweersbui effect
 
En hoe ging het verder met de KEMA site?
Om dit te bezetten werd het steeds moeilijker daar onze firma in begin 2001 een stevige reorganisatie door ging voeren en veel engineers het bedrijf moesten verlaten of door konden stromen naar de X-Service bv. Velen zagen daar geen brood in en gingen naar een ander traject, dus buiten de deur solliciteren. Oudere engineers waren al met de VUT gegaan (verplicht)
Herman Schipper heeft nog een tijd als vaste engineer via de Service bv daar nog gezeten maar die had ook wel eens vrij of andere zaken privé te doen.
Ik heb in het laatste jaar van de Kema-Xerox site nog wel eens een dienstje gedaan maar ook ik had vaak andere verplichtingen in het land als technisch specialist.
 
Bij de Kema kwam een nieuwe directeur en wel de ex. topman van Océ en toen er daarna opnieuw ingeschreven moest worden voor de Kema site was het lot eigenlijk al bezegeld. Xerox won niet van de inschrijving van Océ. Raar toch.
 
Einde van een toch mooi tijdperk in de RX geschiedenis.
 
 
Mocht iemand nog Kema-site foto's hebben, want ik heb er toen wel een paar gezien ,dan hou ik me daarvoor graag aanbevolen  Je kan ze mailen hoor.    brijn48@gmail.com
------------------------------------------------------
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten